Det vi fodrar med

Fodret är en väldigt viktig del för att kunna ge hästen en maximal möjlighet att prestera bra. Lika viktigt som det är att öka fodret när prestationskraven ökar är det också att minska i perioder av vila. Eftersom inlägget med fodertillskott blev lite långt kommer det under morgondagen istället.

Våra hästar äter i princip samma sak året om med några smärre justeringar. Exempelvis äter Mykene (ponnyn) mer hösilage på vintern än sommaren osv.

Tänkte här presentera vad vi fodrar våra hästar med.

Betfor – alla tre äter betfor både morgon ock kväll. Det är bra för magen och gör att de får i sig lite extra vatten.

Lusern – alla tre äter också lusern. Det finns olika typer av lusern, både pelleterad och hackad. Jag föredrar den hackade då det tar lite längre tid för dem att äta och gör att de får mer av tuggbehovet tillgodosett. Vi blöter alltid lusernen lite grann då vissa säger att det kan finnas en risk för foderstrupsförstoppning om man inte gör det. Jag vet inte till hur stor del detta påstående är sant, det står inget på KRAFFTs hemsida om detta.

Vi fodrar med lusern då vårt hösilage legat lite lågt på denna punkt.

KRAFFT Groov 125 – Nello äter 3 kg Groov om dagen. Detta är ett foder som är bra för unghästar då det precis som lusernen innehåller lite mer protein. När Lilleman är igång ordentligt får även han lite groov.

Havre – Nello får ca 0,5 kg havre om dagen då han behöver lite extra energi nu när han går så pass mycket.

Korn – Lilleman får ca 0,5 kg korn då han har en tendens till att bli lite smal. Vi har precis börjat ge honom korn så vi får köra en utvärdering av resultatet om en månad eller så.

Müsli – Nello får också ca 0,75 kg Müsli från Iform. Detta får han mest för att alla hästarna hos Ansi får eftermiddagsmat. Dessutom tycker han att det är väldigt gott och äter hellre det än äpplen.

Morötter – Alla får rejält med morötter varje dag. Detta är bra för magen och dessutom tycker de att det är supergott.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0