Lördag 30 april - Valborg

Glad Valborg på er!

Jag är på ett av de två ställen som är helt rätt när man ska fira Valborg, nämligen Lund. På förmiddagen blev det häng i stadsparken tillsammans med ett skönt gäng från 09.30 - 14.30, hem för en powernap och lite byte av kläder och nu är det strax dags för den årliga grillningen.

Igår var vi iväg med två fina unghästar från Olle till Åstorp för att löshoppa borta. Båda skötte sig super, men var inte så sugna på att åka hem sen. Hem kom vi i alla fall, trots att dagen blev lite stressigare än vad vi hade tänkt oss från början. Klara blev vi vid 18.30, så det var ju lite tidigare än de andra dagarna. För att slippa gå upp jättetidigt idag åkte jag ner till Lund igår, så hela dagen har spenderats här.

Nu är det dags för sista putsen och sedan drar vi vidare till grillning/korridorsfest hos en kompis.
Ha en fortsatt trevlig Valborg, och har ni vägarna förbi Lund i morgon kan jag varmt rekommendera studentsångarnas insjungning av våren i Lundagård (går också att se på TV4 och börjar kl 18.05 där).


Finfina Aqua!





Fredag 29 april - fina fölisar

God kväll!

Jag känner att min uppdatering har lyst med sin frånvaro, har haft så otroligt mycket att göra de senaste dagarna. Jag har inte kommit hem förrän 20.30 och har då varit igång sedan 08.00 eller tidigare. Långa dagar och tidigt i säng.


Igår var vi uppe hos Olle för att titta på årets föl samt ett- och tvååringarna. Bland årets hittills födda fanns en lillebror till Nello, Dezmond, som bara var så otroligt fin. Brun med vitt på benen, stjärn och snopp. Så söt. Dessutom hade den en galopp som inte var av denna värld samt var väldigt korrekt och rund. Pappa till honom är Damino SD, de andra fölisarna var efter Contant Q, Cohiba och Carême, många namn på C att hitta på alltså. Alla hingstar, och alla väldigt söta och jag skulle inte tackat nej till någon av dem.



Nellos lillebror Dezmond T e. Damino SD u. Amaryllis ue. Cortez - Urbino




Tisdag kväll

Hej alla!
Sitter i soffan just nu och tittar på James Camerons "Avatar", har sett den två gånger redan, men fastnade här framför Canal Plus i alla fall.

Idag blev det inte så mycket jobbat, släppte ut alla hästarna först. Vädret var så otroligt skönt att de kunde gå ut vid åtta utan täcken. Sedan körde jag ut till Nello, kopplade släpet och körde till veterinären för att fixa hans bakhovar. Efter det hann vi med två unghästar innan lunch och innan Nellos uppfödare kom för att titta på sina hästar. Han är så härlig. 80 år gammal och hur pigg som helst. Just nu står 7 av hans hästar i stallet, så det är ju en del ;)









Tisdag 26 april

God morgon!
Ytterligare ett tidsinställt inlägg såhär på förmiddagskvisten. Jag är förhoppningsvis ute och jobbar just nu med hela gänget utsläppta här hemma. 

I veckan ska vi också åka upp till Nellos uppfödare för att titta på alla fina unghästar och, framförallt, årets fölisar. Det har hittills blivit fyra små hingstar efter Cohiba, Contant Q, Damino SD och någon mer som jag inte kommer ihåg just nu. Det skulle också kunna vara två efter Damino, men är inte helt säker. Kul ska det bli i alla fall!



Hingst e. Ludwigs Champion - Cortez
Ett syskon hos Erica Lickhammer och en vinnare av hornsundspokalen. Vad månde det bliva av denna?






Hemma

Hej!
Nu har jag precis landat i soffan efter en lång dag fullproppad med hästar, helt underbart.
Man blir dock lite mör av att vara igång i 12 h.

Idag fick Nello sig en uteritt, men han verkade inte uppskatta det speciellt mycket utan var mest störd och lite galen. Han är hur cool som helst ute och blir inte rädd för någonting, men ibland måste man ju bara låtsas till mattes stora förtret. Under turen ute lyckades han också förstöra ett par helt nya boots (hade runt om som tur var) och förstört ena bakhoven. Vi ska se om vi kan få komma till hos veterinären inom de närmsta dagarna och plasta den eftersom kvaliteten på hornet fortfarande är så dålig.

När jag körde hem efter "jobbet" blev det bara hem om för att hämta mamma och sedan direkt upp till Lilleman och Mykene som fick gå en helt underbar tur utmed havet i det fina vädret.

I morgon blir det återigen jobb, jag ska dock släppa ut ett gäng hästar först så jag kommer att börja lite senare.



Lyxigt? Ja!



Måndag 25 april

God morgon!
Just nu är jag ute och jobbar hos Nello, kommer att jobba extra där under de veckor som jag är ledig.
Det är väldigt roligt eftersom jag lär mig så otroligt mycket. Just nu har vi ett stort gäng med treåringar som är under inridning och matchning och som sedan ska visas på treårstester runt om i södra Sverige under maj månad. Därför blir det mycket longering med eller utan ryttare. Jag lyckades också med en bedrift förra veckan när en av treåringarna (som mycket väl vet vad longering innebär) helt sonika bestämde sig för att lugnt trava iväg längs långsidan. Den är otroligt stark och drog säkert med mig storskrattandes över halva ridhuset innan det tog stopp. Måste ha sett himla roligt ut, en häst som travar lugnt i form med en människa hängandes efter i linan ;)

So long!


Nello innan avfärd i lördags.




Söndag 23 april - tävlingsrapport

Hejsan!
Det är väldigt mycket just nu, därför blir också uppdateringen lidande. Jag är en sådan person som inte bara kan slänga iväg ett inlägg där det egentligen inte står något, utan jag vill alltid ha något att berätta.

Igår var vi iväg på tävling med Nello. Han skötte sig bra, blev dock lite matt inne på banan. Man fick nämligen rida runt där inne i nästan 5 minuter innan startsignalen gavs. Han skötte sig bra med några mindre missöden och fick helt okej poäng. Bäst för dagen blev galoppen som trots att den var sämre än förra helgen, belönades med 8.0 och kommentaren "Stor, rund och god bärighet. Gott register."
Alla kommentarerna och poängen kändes väldigt rättvisa och konstruktiv kritik föredras alltid framför luddiga kommentarer som man inte förstår. Han slutade på 71.4 %.

Roligast är det att han utvecklas varje gång vi är iväg. Igår var han helt oberörd inne på banan och reagerade inte alls på domarbordet eller något annat.

I morgon väntas det jobb så uppdateringen kommer tyvärr att fortsätta att ligga på minuskontot.
Hoppas att alla njuter av det underbara vårväder som verkar visa sig i hela Sverige nu.

So long!


Nello efter starten igår. 




Jobbelijobb

Hej!

Idag blev det en lite längre dag än vad man kunde ha trott. Jag började jobba kl 08.15 och körde hem vid 17.30. Under dagen gick det i full fart med unghästar, dusch av hästar, borstande och annat pysslande. Det ska också läggas till att vi blev snuvade på lunchen eftersom att kunderna kom en timme för tidigt. 

Nu är jag hemma och har ätit middag och putsat allt inför morgondagen, nu blir det bara att ta det lugnt och därefter en tidig kväll.





Fredag 22 april

God morgon!
Nu sitter jag och trycker i mig lite frukost bestående av flingor med mjölk och en macka.
Alldeles strax är det dags att packa in sig i bilen och sticka iväg för att jobba i det underbara vädret.

Jag hoppas att alla som har det lika fint som det är här verkligen får tid att njuta av våren :)





Torsdag 21 april

Hallå i stugan!
Nu har jag varit dålig på att uppdatera igen, men har haft fullt upp. Förutom att vi/jag har Lilleman och Mykene så jobbar jag just nu ute i stallet där Nello står.
Det blev lite snabbt bestämt igår, så kl 08.15 var jag där idag och började greja med unghästarna. Det är en hel drös som ska förberedas inför treårstesterna så det är att göra.

Dagen började med ett supersött svart sto med stjärn som verkligen ser ut som en Barbie-häst, hon ska visas för kunder i morgon så det blev att bada och skrubba henne efter att hon blivit riden. Dagen rullade sedan på med fler unghästar och avslutades med klippning av en pålle som precis kommit och hade så otroligt mycket och tjock päls fortfarande att han blev svettig av ingenting. Jag är egentligen emot att klippa så här sent, men ibland är det faktiskt nödvändigt.

Nu ska jag slänga mig i duschen, behöver jag säga att det kliar precis ÖVERALLT? 

So long!





Tisdag 19 april

Påsklov!
Äntligen, en dag tidigare än planerat, men jag säger inte nej - speciellt inte i det underbara vädret som har dragit in över Skåne.

I kväll blir det årets första grillning och lite mys med film efter det, ska bli underbart.

I morgon får jag städa lite innan jag drar mig hemåt för ett par veckor, det ska bli så skönt med en liten paus från Lund. Det blir en tur till Nello när jag har kommit hem och sedan tänker jag fylla mina lediga dagar med hästar så då ska det bli både bättre och intressantare inlägg.

So long!



Lilleman på tur i skogen i helgen.





Måndag 18 april

Hej!
Väldigt dålig uppdatering från min sida, men nu är det full gas mot påsklovet. Detta har idag inneburit jobb med projektet, städning av HELA korridoren (som jag fick göra själv eftersom min städpartner är hemma och hälsar på över påsk) samt tvätt. En dag fullspäckad med roliga (?) uppgifter helt enkelt.

På onsdag tar även jag påsklov och förväntar mig fint väder så att även jag ska kunna få njuta lite :)

So long!

Dagens bedrift: Jag som lyckades skära mig på en burk med crème fraîche. Hur gör man dt egentligen?


En bild från en av de gamla trädgårdarna i Lund. Förut var de gula av vintergäck, nu är de blåa av skillor och vita av vitsippor. Våren är underbar!



Söndag 17 april

Jag är trött. Håller på att somna där jag sitter. Det kommer garanterat att bli en tidig sorti i kväll.

Tävlingen i går gick bra, hästen skötte sig super men behöver bli lite starkare för att orka med sig själv i traven. Just nu travar han så stort att han inte riktigt orkar "hålla emot" själv.

Idag blir det vila för prinsen som bara ska få en liten promenad och få tugga gräs, då blir han lycklig :) De andra två ska däremot få gå ett rejält pass på banan som troligen avslutas med en liten uteritt.

So long!





Volvo!

Yes, nu rullar vi snart. Återkommer eventuellt ikväll med hur det har gått. Är troligen inte hemma förrän bortåt 22-tiden, så jag får se hur trött/hungrig jag är.
So long!



Snygging!




Lördag 16 april

God morgon!

Nu är jag uppe och redo för en ny dag. Jag ska alldeles strax köra ut till Nello som ska joggas lite på morgonen eftersom han inte startar förrän sen eftermiddag/kväll.

Efter det hoppas jag att mamma har fixat stallet "hemma", annars blir det en tur upp dit för att hjälpa till med det sista. En god frukost senare så kanske vi hinner rida Lilleman och Mykene, annars får de vila idag.

Håll en extra tumme för oss idag.

So long!



Prinsen.




Putsar, putsar och putsar lite till

Just nu håller jag på att putsa inför i morgon, sadeln är klar. Det är bara stigbyglarna som ska putsas också. Sedan finns det ju en hel hög grejer kvar. Fast det blir nog i morgon.

Nu en SEN middag bestående av potatisgratäng och ryggbiff. MUMMA!

Fredag 15 april

Hej!
Ursäkta den urusla uppdateringen, men idag har det verkligen gått i ett.

Började med stallet hos Lilleman och Mykene, släppte ut, mockade, tog in hösilage, fixade mat och red.
Åkte hem, åt två mackor och sedan ut till Nello, som tydligen hade ett ryck av tonårstrots idag. Suck, dagen innan tävling. Han blev i alla fall fin på slutet och startar inte förrän sen eftermiddag i morgon så han hinner återhämta sig :) 

Har precis kommit hem och ätit lite och ska snart tillbaka upp till stallet. Mamma var eventuellt sugen på att rida en runda i skogen så i så fall blir det dubbelt upp idag

So long!



Ungefär så galen som han ser ut på den här bilden var han idag. Haha.




FEI's finalprogram för 5-åriga hästar 2004

Detta är alltså programmet som Nello ska gå i helgen. Han har tävlat en gång tidigare och gick då en LA:3.
Programmet är lättare än LA:3 då det inte är några skänkelvikningar (som han iofs gör super) och lite bättre vägar i den förvända galoppen. Det som är svårare är att det finns en halv skrittpiruett med.



Bana 20 x 60 m Tid ca 5 minuter

Träns

 

Plats Rörelser

A Inridning i arbetstrav

X Halt – Hälsning – Framridning i arbetstrav

C Vänster varv

 

CA Serpentin över medellinjen med 3 bågar

 

FXH Mellantrav

H Samlad trav

 

Före C Mellanskritt

C Vändning på bakdelen till höger – Framridning i samlad trav

 

S Volt till vänster med 10 m diameter

 

E Vänd till vänster

B Vänd till höger

 

P Volt till höger med 10 m diameter

 

KXM Mellantrav

MC Samlad trav

 

CH Mellanskritt

HP Mellanskritt, längning av hästens form, genom att ge längre tyglar

P Korta tyglarna

PF Mellanskritt

 

F Höger arbetsgalopp

FAK Arbetsgalopp

 

KS Mellangalopp

Mellan

S och H Samlad galopp

HGE Halvcirkel med 10 m diameter, kom ut på spåret vid E

 

VP Halvcirkel med 20 m diameter i förvänd galopp

PR Förvänd galopp

 

R Enkelt byte

 

RCH Samlad galopp

HK Mellangalopp

K Samlad galopp

FE Vänd snett igenom

 

SR Halvcirkel med 20 m diameter i förvänd galopp

RP Förvänd galopp

 

P Enkelt byte

 

PFA Samlad galopp

 

A Arbetstrav

VP Halvcirkel med 20 m diameter, gradvis längning av hästens form,

genom att ge längre tyglar (nedsittning)

Mellan P och F Korta tyglarna

 

A Vänd rätt upp

X Halt - Orörlighet - Hälsning


Det jag också tycker är trevligt med programmet är att det på ett flertal ställen inte är exakt vid bokstaven som en viss övergång ska ske. Detta underlättar givetvis för unghästarna.



Förra årets segrare i 5-års dressyren i Falsterbo, Andreas Helgstrand och Törveslettens Stamina.
Bild lånad av Tidningen Ridsport.




Min utrustning del IV - benskydd

Nu kommer ytterligare ett inlägg i "min utrustning"-kategorin och den här gången handlar det om tävlingsbenskydd. Håll till godo!

Hoppning:
Även här har jag samlat på mig en del genom åren, men med de ”nya” reglerna för unghästar fick jag gå och köpa nytt set för hoppningen. Numer har jag ett set med Veredusskydd för tävling, Carbon Gel till fram och Young Jump till bak. När jag köpte dessa var det inte tillåtet med Eskadrons vanliga bakstrykkappor då dessa var för höga. Vid det tillfället hade jag ett par flexisoft som låg och väntade på Nello, men då det inte fanns några bakskydd som jag skulle kunna ha till använder jag nu dessa som vardagsskydd istället. Det skulle jag aldrig ha gjort då reglerna har ändrats så att man numer får ha låga skydd från Eskadron även bak. Bra, men attans att jag har använt mina som vardagsskydd! Till dessa har jag ett par svarta boots från eskadron med ludd.




Dressyr:

Här är det ju i princip bara vitt som gäller. Har därför skydd från Event med teddy både fram och bak och vita eskadronboots med ludd fram. Jag har även ett set med vita lindor från Mias RS, men eftersom det är så bökigt att linda/linda av på tävling vet jag inte när de ska användas. Kanske för en eventuell prisutdelning ;)

I vilket fall känns det bra att ha med en back up om något oförutsett skulle hända. Och som alla som känner prinsen vet, är möjligheten för det oväntade större med honom än med de flesta andra ;)






Torsdag 14 april

God morgon!
Uppe med tuppen, eller ja... nästan i alla fall. Jag har faktiskt redan hunnit dammsuga rummet, plockat lite och fixat frukost så det är inte så illa pinkat.

Idag blir det ytterligare en seg dag i skolan innan jag åker hem i eftermiddag. Åker troligen direkt ut till Nello för att pyssla med honom, han har vilodag idag så vi får helt enkelt borsta och mysa. Efter det blir det nog en sväng upp för att motionera Lilleman.

Jag har förberett två (!) inlägg som kommer att dyka upp under dagen, ett utrustningsinlägg och ett som handlar om programmet Nello ska gå i helgen. Håll tillgodo!




Nello nyduschad på promenad i solen i måndags, det ser ut som att hans näsa är dubbelt så lång som vanligt.




Filmkväll med hallonpaj

Yes!
I kväll blir det filmmys i soffan tillsammans med gänget från Lund. Jag vet inte vad vi ska se för film än, men äta hallonpaj och glass - det ska vi göra!

Får väl se om det kommer ett filmtips i morgon, om filmen var något att ha det vill säga. 

Just nu saknar jag Nello-Bello, får träffa honom och de andra i morgon i alla fall!



Det finns fler som jag saknar, varje dag.







Stranden

Vi har en fantastisk möjlighet att rida på stranden, här kommer några bilder som knäppts genom åren.






Längtar tills jag kan ta ner Nello, bilderna blir så fina.






Onsdag 13 april

God morgon!
Så sitter man här vid datorn igen, ska snart cykla iväg till Kemicentrum för dagens arbete med projektet. I kväll blir det filmkväll hos mig så jag har bestämt mig för att baka årets första hallonpaj, mums!

I morgon åker jag tillbaka hem till Ängelholm och på fredag blir det fixande inför tävlingen på lördag, spännande.

Jag har förberett en liten bildbomb som kommer att dyka upp här under dagen, temat är plats. Håll utkik!








Asti Spumante

Tänkte nu börja att presentera de hästar vi har haft och börjar med en av våra storhästar:

Asti Spumante - sto f. 1994 e. Hubertus - Krocket

Asti
köptes av oss från uppfödaren som femåring 1999. Hon var då endast riden i två månader. Ett otroligt sött litet sto på dryga 160 cm. Väldigt viktbärande så upplevdes större. Hon hoppade med en otrolig teknik, men gick mest dressyr.
Jag och hon hann med att starta ett par Pay and Jump med bra resultat. En fraktur på hovbenet gjorde tyvärr att hon fick somna in :( Ohyggligt sorgligt!






Kolla in blicken rakt in i kameran, eller snarare på mamma. Hur söt?









Fodringstillfällen

Det är väldigt olika hur många gånger om dagen som man fodrar sina hästar. Detta beror givetvis på vad de står på för strö, hur länge de är ute och i vilken typ av hagar mm.

"Hemma" fodrar vi med kraftfoder 3 gånger/dag och med hösilage 4 gånger/dag. Detta blir faktiskt 6 olika tillfällen nu under vintern. På sommaren när det finns lite gräs att äta i hagarna blir det inte så många gånger. En vanlig "mat-dag" ser ut så här:
Kl 06.00-07.00: Morgonfodring, kraftfoder + hösilage.

Ca kl. 08.30: Hösilage i hagen vid utsläpp.

Ca 11.30 - 13.30: Lunch bestående av lusern och morötter (+ Groov 125 till Lilleman).

Ca 16.00: Hösilage + morötter vid insläpp.

Ca 18.00: Kvällsmat bestående av kraftfoder

20.00 eller senare: Natthösilage.

Som sagt blir det inte lika ofta under sommaren då de har gräs hela dagarna. De tillfällen som försvinner är hösilaget vid utsläpp och ev. lunchen.



Nello tuggar på hösilage i hagen vintern 2009 - 2010.




Tisdag 12 april

God morgon!
Ursäkta att det aldrig blev något filmklipp. Tyvärr var det väldigt skakigt filmat eftersom jag försökte titta samtidigt, så det var mest jobbigt att titta på. Ska försöka få till något riktigt filmklipp där jag fokuserar på att filma och inte på något annat ;)

Idag är jag nere i Lund hela dagen, i morgon också, sedan åker jag hem på torsdag eftermiddag och är hemma i helgen. Nello ska ju tävla på lördag, kan bli spännande.






Måndag 11 april

Hej!
Har precis kommit hem från dagens stallarbete och tagit en dusch. Nu äter jag lite glass och sen är det snart dags att åka ner till Lund igen.

Även idag stod det utsläpp på schemat så det blev gjort tillsammans med mockning, vägning av hösilage, blandning av mat, ridning av Lilleman och lunch-fodring. Efter det blev det en snabbis hem för att äta lite själv innan det bar vidare. Handla mat till hästarna och tanka innan jag körde ut till Nello som fick sig en rejäl genomkörare och fick duscha ordentligt sen ;)

Efter duschen tog vi en promenad på 30 minuter och Nello passade på att äta några grässtrån som tittat upp - mys!

Mer om ridpassen senare och det dyker kanske även upp en liten filmsnutt på Nello.



Det känns som att jag bombar med bilder från uteritten, men kan inte låta bli.




Besviken

Jag måste säga att jag är besviken på Equipe's iPhone app "RyttRes".
Appen är utvecklad för att man lättare ska kunna navigera och kolla aktuella tävlingar på en iPhone. Jag tycker dock att det är bättre att gå in på Equipes hemsida i telefonen då det finns ett antal brister enligt mig:
  • Inga resultat online - det är väl det man vill ha om man ska kolla i telefonen?
  • Ingen bra navigering, det är svårt att klicka sig vidare.
  • Om man klickar sig vidare till "Tävlingen på equipe.com" så kommer man till startsidan, sedan måste man självklicka vidare för att komma till den aktuella tävlingen (då an man lika gärna surfa in på hemsidan via webb-läsaren direkt).
  • Det står bara klasshänvisningar med nummer och inte vad det är för klass (1.10, LA:3 osv.).



Avsittning

Japp, igår var det dags igen. Jag fick smaka grus, eller jag landade mycket snyggt på fötterna framför hästen så det enda som hände var att jag slog i hakan och trampade snett när jag landade.

Nu skulle man ju kunna tro att det skulle vara en yster unghäst  full galopp på en grusväg som var skyldig till det hela, men nej. Det var ett tjurigt fullblod på ridbanan som först gjorde världens spark mot skänkeln, skruvade sig och sedan la en bock som inte var att leka med. 

Nu resonerar jag alltid som så att det är bra att drulla av ibland så blir man inte så chockad eller rädd när det händer. Senast jag ramlade av var det faktiskt också från Lilleman när han bockade av mig på ridbanan i snön i vintras. Det är i sådana lägen, när han bestämmer sig för att lägga en riktig bock,  som man inser att de där bakbenen är framavlade för att kunna accelerera upp en häst på 550 kg i maxhastighet så fort som möjligt. Bockarna är verkligen inte att leka med.



Nello efter ridprovet på treårstestet 2009.




Söndag 10 april

God förmiddag!
Helt underbart väder ute idag, sol och bara lite vind. Jag har varit uppe i stallet tillsammans med mamma nu på morgonen och släppt ut, mockat, bytt vatten i hagarna, blandat mat, fixat Lillemans vattenkopp (eller pappa gjorde en insats) som inte har fungerat ordentligt sedan innan vintern och tagit in hösilage. Nu väntar en sen frunkost/brunch. Mmmm.

Vi har också flyttat in mellanstaketen så att hästarna ska kunna komma åt att beta av det lilla gräs som är kvar sedan i fjol. Det är skönt när det inte går någon i hagen precis intill så att man kan göra så, hästarna blir helt överlyckliga när de ser ett gammalt visset grässtrå ;)

Igår fick jag också lite markkänning, men mer om det senare.



Glada tjejer och nöjda hästar, Nello och jag längst till höger.




Lördag 9 april - passage

Hej allihop!
Nu är jag tillbaka till livet igen, eller åtminstone tillbaka i Ängelholm och hos hästarna.

Den här lördagen har varit en händelserik dag i hästväg som började alldeles underbart med en uteritt i solen på prinsen tillsammans med A och P. När vi började trava var Nello rätt taggad och jag kunde se framhovarna framför oss utan att titta ner, då vet man att hästen rör sig stort ;) 

Vi hann också med två galopper där vi i den sista lät hästarna sträcka ut ordentligt, Nello skötte sig utomordentligt bra och tyckte att det var härligt att kunna sträcka på benen.
Sista travsträckan krävde jag lite mer och bad honom samla sig, poff sa det och så gick hästen 4 steg i ren passage. Matten la sig raklång på halsen och bara klappade, så himla häftigt!

I morgon ska prinsen vila och Ribri och Mykene ska ridas ut.



Bjuder på en bild från idag.




Snabbt inlägg och festlig fredag

Hejsan!
Det blir bara ett litet snabbt inlägg från min sida idag. Är tillbaka nere i Lund igen. Trodde kanske att det skulle vara problem med tågen pga blåsten, men alla verkade gå som de skulle.

Idag hade jag stallet på morgonen, mockade, bytte täcken, fixade mat och släppte ut i stormen. 

Ikväll är det party i korridoren, vet inte hur mycket folk det blir, men det är över 60 pers anmälda på FaceBook. Passade på att ladda över lite gamla bilder på ett USB-minne igår så i helgen ska det kunna komma upp lite gamla bilder.

So long!







Fram- och avskrittning

Jag är en person som tycker att det är väldigt viktigt med fram- och avskrittning. Tyvärr tror jag att det är många som slarvar med detta, kanske märks inget på hästen, men jag tror att man kan få ut mer av ridpasset om man ger hästen de där extra minuterna att värma upp musklerna.

Jag tror också att framskrittningen är viktigare på vintern och om hästen kommer direkt från boxen. Då är musklerna kalla eller stela och behöver längre tid på sig för att komma igång. Tar man hästen direkt från hagen på sommaren kan man nog börja trava lite tidigare.

Jag brukar försöka att skritta fram MINST 10 minuter, gärna längre. Vid träning/tävling brukar det bli närmare 20 minuter. Avskrittningen gör jag minst 15 minuter och då gärna i skogen eller åtminstone på annat underlag än det man ridit sitt pass på. Jag tror nämligen att det är bra med varierat underlag för att stärka hästen och öka hållbarheten. Vid träning brukar jag skritta av mycket för hand och går gärna ut från ridhuset eller ridbanan för att byta underlag. Vid hårda pass skrittar vi minst 20 minuter för att arbeta bort eventuella slagg-produkter ur musklerna.

För att öka styrkan hos senor och leder försöker jag ofta att skritta på hårt underlag, då helst asfalt. Under vintermånaderna blir det ofta mycket skritt på just asfalt på gatorna i byn då det kanske är det enda stället som det går att rida på hemma.  



Nello på promenad på asfalt efter avslutat ridpass.






Serietips - Glee

Jag bara måste tipsa om en av mina absoluta favorit-serier; Glee.

En helt underbar serie som man får en sådan varm mag-känsla av. Perfekt om man behöver slappna av och glömma vardagen lite. Rolig, mycket musik och sköna karaktärer på High School i USA är verkligen ett vinnande koncept. För er som vill se den på tv visas den på kanal 11 kl 20.00 på onsdagar. 












Torsdag 7 april

God morgon!
Riktigt uselt väder idag, regn och blåst. Usch! Vilken tur för mig att jag ska vara på KC hela dagen. 

Idag blir det ytterligare en liten snabb tur hem, många sådana denna veckan. I morgon åker jag tillbaka till Lund igen för att vara med på korridorsfest på korren. Dessutom kommer underbara Nina ner och ska sova/låna mitt rum över helgen. På lördag åker jag hem igen och ska rida ut på prinsen :) är det fint väder så ska jag be mamma att fota lite ute. Hade varit skoj med lite nya bilder.

Under dagen kommer det att komma upp två inlägg, ett film/serietips och mina åsikter om fram/avskrittning.

So long!









Strumpor, strumpor och strumpor

Hur kan en enda människa ha så otroligt många par strumpor? Håller som sagt på och tvättar och jag håller på att bli galen på alla miljoner par strumpor som ska sorteras, hängas upp och vikas ihop. Tycker alltid att jag är smart som köper ett paket extra strumpor på H&M när jag är där så att jag "slipper" tvätta för att strumporna är slut. Klyftigt... tills man måste tvätta. Suck!

Jag har funderat länge på ett inlägg om tidigare hästar i familjen, men eftersom de flesta bilderna ligger på den stationära datorn där hemma (som för övrigt är otroligt långsam) krävs lite planering. Tror dock att jag ska försöka att fixa lite bilder i helgen, så snart kanske ett sådant inlägg kommer upp :)



Det snällaste som gått i ett par järnskor - Lillebror.






Onsdag 6 april

Hallå, hallå!
Jag lever och mår bra, har helt enkelt inte hunnit uppdatera sedan igår.

Fortfarande inga hästar i synhåll för min del, dock kommer det att bli en del i morgon när jag åker hem igen. Vi sitter just nu med ett projekt som handlar om att räkna på en ammoniakfabrik i liten skala ( ca 9 000 årston). Idag har vi lyckats att simulera sista steget, själva bildandet av ammoniak. Det har spökat länge, så det var skönt.

Maten står på spisen, idag blir det thai-mat, gröncurry med kyckling och ris. Mums!

Nu är tvättstugan bokad så det är hög tid att börja sortera och bege sig ner med tvättberget.

So long!









Min utrustning del III - sadlar

Dressyr:

I dressyren rider jag i den underbaraste dressyrsadel som någonsin funnits, nämligen en Luc Childeric DAC(?) är lite osäker på modellen. Den är beställd och utprovad för att passa både Nello och Lilleman men måttbeställd på Nello. Den har vadderade kåpor och är bara det skönaste jag har suttit i. Till och med jag som tidigare varit en utpräglad hoppryttare fann mig genast till rätta i den och använder den mer än gärna – ett bra betyg då jag tidigare undvikit dressyrsadlar som pesten. Mycket snygg mörkbrun sadel med bruna sömmar. Love på den.




Det jag också tycker är viktigt då man provar sadlar är att man får ett förtroende för den som är sadelutprovare. Både Equipe och framförallt Childeric har jag bara hört gott om. De är skickliga och hjälper gärna till om några problem skulle uppstå. Ellen som provar ut Childeric-sadlarna är en hästmänniska med ett fantastiskt öga för hur hästen rör sig och hur sadeln ska utformas för att placera ryttaren rätt i förhållande till hästen. Hon är också mycket noga med att sadeln inte får störa hästens rörelsemönster vilket är nog så viktigt inom dressyren.

Det positiva idag är ju också att man många gånger kan ändra väldigt m,ycket på de måttbeställda sadlarna trots att de är just måttbeställda. Bredda eller minska bomvidden och förändra stoppningen brukar inte vara något problem om man kan skicka iväg sadeln och vara utan den ett par veckor.

Summan av kardemumman: Tumme upp både för Equipe och Childeric!





Min utrustning del III - sadlar

Eftersom jag anser att sadeln är en av de viktigaste utrudtninsdetaljerna för att få en välfungerande häst har jag också lagt en del pengar på sadlar genom åren. Vill dock vara noga med att påpeka att jag köpt hoppsadeln själv för egna pengar och att jag och mamma delat på kostnaden för dressyrsadeln eftersom vi har den till båda hästarna.


Hoppning:

När jag hoppar har jag en Equipe Oxer. En sadel som jag köpte våren 2007 (?). Den absolut skönaste hoppsadel jag har haft och så otroligt mycket bättre än den Prestige Golden Star jag hade tidigare. Jag provade ut denna till min gamla storhäst och anledningen till att jag köpte den var att hon hoppade helt fantastiskt med den. Det blev verkligen skillnad. Den är brun med vita sömmar och kalvskinn på kåporna och jag bara älskar den. När vi köpte Nello tyckte jag att den låg relativt bra och vi bestämde oss för att inte bry oss om att ”prova ut” den igen förrän han var fyra eftersom möjligheten att han förändrades (vilket han har gjort) var så stor. När vi sedan provade dressyrsadel var Rose Mathisen från Equipe ute och vi bad henne då titta på den och hon tyckte att den låg bra. Dessutom skulle han haft samma bomvidd om vi hade beställt en ny sadel därifrån. Jag rider dock med en fårskinnspad under på inrådan från Rose.



Eftersom inlägget skulle bli så långt om dressyr-delen skulle vara med i samma inlägg, kommer den senare.





Tisdag 5 april

God morgon!
Idag är det projektarbete som gäller och efter det en snabb tur hem i kväll, därför kommer uppdateringen att lysa med sin frånvaro. Hoppas att jag hinner upp till stallet hemma en sväng, Nello får nog mamma fixa tyvärr.

Igår red Ansi på Nello och det hade gått bra. De ska bygga om/göra fler hagar där ute så hästarna hade fått gå i skritten istället. Första gången för Nellos del, men det hade gått bra :)

En fortsättning på min utrustning kommer troligen att dyka upp under dagen, så håll utkik.

So long!










I mitt stallapotek del II

Nu kommer del II av vad som finns i mitt stallapotek. Som alltid när det gäller krämer och mediciner måste man vara noga med att ta reda på tävlings-karensen om man planerar att tävla inom den närmaste framtiden (eller månaderna, vi har ett medel för svamp som det är 60 (!) dagars tävlings-karens på). Ett tips är att alltid titta på etiketten som apoteket klistrar på, där brukar det stå både karens för tävling och slakt.

Salvor och krämer

Streptocilin: Pencilin-salva som kan användas om hästen får ett sår. Då våra hästar kommer in med sår brukar jag spola rent med vanligt vatten, tvätta med koksaltlösning och sdan sätta på streptocilin. Kom ihåg att det är karens för tävling som man måste hålla koll på!

Fucidin: Även detta en typ av pencilin-salva men något "fetare" som tenderar att  sitta kvar längre.



Lanolin: Salva som är mjukgörande och super vid exempelvis liggsår eller skav på haser och ben.



Idomin: Vanlig vitaminsalva som kan användas till lite allt möjligt, exempelvis om hästen blir torr i mungiporna.

Vaselin: Bra att ha då man ska ta tempen eller då man behöver en riktigt fet salva.

Salicylsyravaselin: Bra mot mugg.

Orudis gel: En salva som kan användas vid exempelvis slag för att minska risken för överben. Kan även masseras in på gallor som inte ger med sig.



Hippotrim: Eftersom vi har en riktig drulle i stallet har vi alltid minst en tub Hippotrim hemma. Detta används givetvis inte utan kontakt med veterinär, men ibland finns ingen möjlighet att hämta snabbt och därför är det bra att ha hemma. Karens 14 dygn för start. Vi har även metacam hemma sedan Nellos sömtryck. Metacam är bland annat smärtstillande. 





Storebror

Igår blev Nello storebror till ett litet hingstföl e. Damino SD, brunt med vitt på benen, stjärn och snopp. Tydligen väldigt fint. Det ska verkligen bli kul att åka och titta på honom under våren.



Nellos lillasyster (f. 2009 e. Damino SD) och mamma Amaryllis (e. Cortez - Urbino).





Måndag 4 april

God morgon!
Min uppdatering igår blev verkligen inte som jag hade tänkt mig. Hade förberett ett, kanske två inlägg till, men så blev det inte eftersom det blev spontan filmkväll när jag kom till Lund. Idag kommer dock dessa inlägg att dyka upp så då blir uppdateringen bättre istället.

Igår var det fullspäckat schema, red Nello en stund först och han var helt övertaggad och pigg. Hann dock inte rida så länge som jag tänkt då det kom kunder för att titta på några (7 st) hästar. Jag skrittade av ute och sedan blev det lite pyssel i boxen. 

Nu blir det ett par sega dagar i Lund innan jag kan ta mig hem till hästarna igen.



Jag missbrukar den här bilden, men jag bara älskar den så det kan inte hjälpas :)





Filmtips - Black Swan

Nu kommer det ytterligar ett filmtips, nämligen Black Swan. Jag såg den i veckan och den var verkligen fängslande.

Filmen handlar om Nina Sayers (Natalie Portman) som arbetar som balettdansös på en teater. Hon är otroligt duktig och har en talang utöver det vanliga, men det är något som inte stämmer.

Filmen är mycket välarbetad och utspelar sig stora delar på ett psykiskt plan som gör den väldigt spännande då man inte riktigt vet var gränsen går mellan vad som faktiskt händer och vad som utspelas i Ninas huvud.

Natalie Portman gör en otroligt bra insats som också belönades med en Oscar för bästa kvinnliga huvudroll under Oscarsgalan i år. Film som verkligen är värd att se!






Söndag 3 april

God morgon!
Lite sovmorgon för mig idag, hade varit skönt om man hade kunnat sova. Första natten i år som jag kunnat sova med fönstret öppet, vårtecken - Yes!

Gårdagen blev en sådan där dag när man verkligen kommer ihåg varför man håller på med hästar - och varför man älskar det så mycket. Täckena åkte som sagt av på eftermiddagen och för Lillemans del var det bara full fart ner i leran och rulla sig. Man såg verkligen hur han njöt och han rullade faktiskt över, vilket han aldrig har gjort tidigare, score!

Hästarna kunde sedan vara ute till kl 17 när de fick komma in för att vi skulle hinna rida. Mamma och jag red sedan en stund på ridbanan där jag red tjurig ponny som skötte sig tillslut och mamma red Lilleman som var jätteduktig. Vi avlutade med en skön avskrittning i skogen där vi bara satt och njöt. Underbart helt enkelt.

Idag blir det uteritt för Mykene och Lilleman, Nello ska ridas ett lite jobbigare pass i ridhuset som nog avslutas med avskrittning ute.

So long!








Härligt väder och hästar utan täcken

Kom precis hem från Nello, joggade lite och han var verkligen fräsch. Satt bara och skrattade hela passet.

Åkte sedan upp om stallet och tog av hästarna deras täcken, vädret är helt underbart och de verkligen njuter i hagarna. Vi hade egentligen tänkt att ta in nu vid fyra, men det känns synd när det är så fint väder så de får vara ute en stund till :)

So long!

Lördag 2 april

Hallå!
Lördag igen, denna gång inte riktigt lika stressad för mig som föregående vecka. Inga stora examensfester att hinna med och inga tävlingar.

Idag blir det nog att rida både Nello och Mykene. Igår red jag Lilleman och mamma Mykene, härligt var det på kvällen med sol och 8 grader varmt. Skönt att äntligen kunna ta av ländtäckena direkt vid passets början. Lilleman var lite tjurig igår, men det löste sig fint på slutet. Han har börjat kunna göra riktigt fina skänkelvikningar i trav och bara att kunna tänka lite öppna i galoppen utan att han byter bak är riktiga framsteg.

Det som är svårt med honom är att han blir så stressad när man rider med spö, det är väl galopptakterna som sitter i. Rider ibland med sporrar, men han är rätt pigg just nu så det behövs egentligen inte. Vid sådana tillfällen tycker jag att det är super med en pisk som man bara kan peta lite med om det behövs. Jag lånade i alla fall mammas spö och kunde peta honom lite på bogen i vänster varv där han har det lite jobbigt och inte riktigt vill lyssna på innerskänkeln. Passet avslutades med några fina steg i öppna i galopp i det jobbiga varvet och givetvis med avjoggning i låg form och rejäl avskrittning.

Nu ska jag sluta att sitta här och hänga och strax bege mig upp till stallet för att mocka innan det blir dags att åka ut till Nello för lite ridning. 

So long!


I mitt stallapotek del I

Vad har ni i era stallapotek? Ofta har man mycket bättre förråd av "vardags-medicin" i stallet än vad man har hemma. Jag tänkte att jag skulle försöka strukturera upp några av de viktiga detaljer som återfinns i vårt stallapotek.


Koksaltlösning: Ett måste i alla apotek. Super för att tvätta sår.


Jodopax: Kan användas för att tvätta rent, dock inte öppna sår då det är frätande. Kan även användas för att göra jodopaxomslag vid svullnader.




Bomull: För att kunna lägga bandage om exempelvis ett sår behövs bomull på stor rulle som man enkelt kan ta och linda runt hästens ben.

Gasbinda: För att veva utanpå bomullen används ofta en vanlig gasbinda. Denna fästes enkelt på slutet genom att man "delar" den på mitten, gör en knut och sedan knyter runt benet.

Klisterbinda: En typ av självhäftande "linda" i plast med som man lägger utanpå bomullen och gasbindan, har också en viss motståndskraft mot vatten.



Kompresser: Olika storlekar på sterila kompresser är bra om man måste lägga om ett sår och vill undvika att bomull etc. fastnar i såret.

Vanliga lindor i fleece och paddar är också bra att ha om man behöver lägga ett stödbandage på något annat ben då man ofta har lindor på båda fram/ båda bak trots att bara det ena behöver det ur rent medicinsk synpunkt.

Resterande del av inlägget kommer under helgen och handlar om salvor.

Hemma på lunch

Har precis ätit lite kina-mat som fanns kvar i kylen. Sitter och pausar lite nu och laddar för att åka ut till Nello och jogga honom lite. Det kan bli spännande eftersom han har vilat sedan i söndags. Bomb? Troligen ja.

Fick mig också en resa i leran idag, en av hästarna ville inte gå in i hagen eftersom det blivit så lerigt precis vid grinden. Han tog helt enkelt sats och galopperade ut i hagen. Tur att jag var såpass med att jag släppte grimskaftet utan att försöka hålla kvar. Annars hade det nog varit duschen nästa, nu räckte det med att byta ridbyxor :) 


Fredag 1 april

Jag har bestämt mig för att sälja hästarna och sluta rida. 
Hah. April, april. Skulle nog aldrig inträffa, är hooked for life.

Idag hade jag tänkt att släppa ut hästarna tidigt eftersom det skulle bli fint väder, men vad ser jag när jag vaknar? Jo, det regnar och blåser. Usch. Väderleksrapporten säger i alla fall att det ska bli sol senare så hoppas på det.
Jag ska i vilket fall som helst pallra mig upp till stallet alldeles strax, släppa ut, mocka och fixa. Sedan blir det väl att åka hem en snabbis och äta lite lunch och sedan ut för att jogga prinsen.

I eftermiddag blir det nog att åka tillbaka till stallet här hemma och rida Lilleman och Mykene.

Har förresten skrivit på ett/flera nya inlägg som handlar om mitt stallapotek. Del I kommer nog senare idag, så håll utkik.

So long!


Ankorna (änderna) Sven och Astrid som brukar dyka upp här hemma på våren för att äta upp alla grodägg i dammen, får se om de kommer även i år.

RSS 2.0